Κέντρο επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Νόησις: Το πιο ξεχωριστό μουσείο της Θεσσαλονίκης

No comments

Όταν ακούμε τη λέξη αξιοθέατο ή μουσείο, ο νους μας πάει αμέσως σε ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία. Υπάρχουν όμως και άλλα μουσεία τα οποία μπορεί να μην εκθέτουν αρχαία τεχνουργήματα, αλλά έχουν να μας διδάξουν και αυτά πολλά πράγματα, πολλές φορές με έναν πολύ διασκεδαστικό και διαδραστικό τρόπο. Στη Θεσσαλονίκη λοιπόν – ή για την ακρίβεια λίγο έξω από τα όρια της – θα βρείτε ένα τέτοιο μουσείο το οποίο μπορεί να χαρίσει πολλές ώρες ευχάριστης ανακάλυψης και μάθησης σε μικρούς και μεγάλους: το κέντρο επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Νόησις!

Αν επισκεφθείτε την Ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα συνοικίες όπως η Θέρμη, η Καλαμαριά αλλά και η περιοχή Αεροδρομίου και η Πυλαία στην οποία βρίσκεται και το Cosmos, είναι σίγουρο ότι θα προσέξετε στον ορίζοντα ένα πολύ μοντέρνο κτίριο με έναν τεράστιο θόλο που μοιάζει να έχει βγει από κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας. Αυτό λοιπόν είναι το Νόησις και περιμένει να το ανακαλύψετε. Τι θα βρείτε εκεί; Θα το μάθετε αμέσως!

Ένα πρωτοποριακό μουσείο τεχνολογίας

Η τεχνολογία και η εξέλιξη της είναι το κύριο αντικείμενο των τριών εκθέσεων που θα βρείτε στο Μουσείο Τεχνολογίας του Νόησις. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη έκθεση αφορά την τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων και μέσα από μοναδικά διαδραστικά εκθέματα και αναπαραστάσεις – πολλές φορές σε κλίμακα ένα προς ένα – αρχαίων εφευρέσεων, φέρνει στο προσκήνιο την ιστορία και την εξέλιξη των πιο «πρακτικών» επιτευγμάτων των προγόνων μας.

Η δεύτερη έκθεση είναι το λεγόμενο Τεχνοπάρκο η οποία περιέχει διαδραστικά εκθέματα που σκοπό έχουν να μάθουν στον επισκέπτη με έναν πολύ «παιχνιδιάρικο» και διασκεδαστικό τρόπο βασικές αρχές της Φυσικής, της επιστημονικής σκέψης και φυσικά τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν διάφορα τεχνολογικά επιτεύγματα. Αν έχετε παιδιά, σίγουρα θα περάσουν πολύ καλά σε αυτήν την έκθεση και θα αποκτήσουν πολλές καινούργιες γνώσεις.

Η Τρίτη έκθεση αφορά τη τεχνολογία των μεταφορών και εστιάζει στο αυτοκίνητο. Συγκεκριμένα, θα βρείτε μία έκθεση με πάνω από 30 αυτοκίνητα ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και αντίκες όπως το Ford Model T αλλά και πιο σύγχρονα και γρήγορα αυτοκίνητα όπως η Porsche 911. Θα δείτε επίσης και μερικά από τα τελευταία εναπομείναντα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν εξ ολοκλήρου στη χώρα μας από Ελληνικές εταιρείες. Η συγκεκριμένη έκθεση σίγουρα δεν θα αφήσει ασυγκίνητο κανέναν λάτρη του αυτοκινήτου, όσο νέος ή μεγάλος και να είναι.

Μοναδικές οπτικοακουστικές εμπειρίες

Οι παραπάνω πολύ ενδιαφέρουσες κι εντυπωσιακές εκθέσεις δεν είναι φυσικά το μόνο που έχει να προσφέρει το Νόησις στους επισκέπτες του. Στο Κέντρο Επιστημών θα βρείτε μοναδικές κινηματογραφικές και όχι μόνο εμπειρίες. Πρώτα απ’ όλα, θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε τρισδιάστατα ντοκιμάντερ για επιστημονικά και όχι μόνο θέματα στη μεγαλύτερη κινηματογραφική οθόνη στα Βαλκάνια! Έπειτα, θα ζήσετε μοναδικές εμπειρίες δράσης που θα σας ανεβάσουν την αδρεναλίνη στον τελευταίας τεχνολογίας εξομοιωτή πτήσης και όχι μόνο του Νόησις. Τέλος, μπορείτε να επισκεφθείτε το Πλανητάριο, τον τεράστιο θόλο που αποτελεί και το σήμα κατατεθέν του Νόησις για να παρακολουθήσετε με έναν ξεχωριστό τρόπο ταινίες και ντοκιμαντέρ με θέμα το διάστημα και την εξερεύνηση του. Οι εν λόγω ταινίες ποβάλονται στον θόλο και είναι σαν να βρίσκεστε κι εσείς στο διάστημα! Είναι σίγουρα μία εμπειρία που αξίζει να ζήσετε. Αν θέλετε να μάθετε τις ώρες προβολών και να κλείσετε εισιτήρια, θα πρέπει να επισκεφθείτε το site του Νόησις.

Επειδή η επίσκεψη σας στο Νόησις μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες λόγω των πολλών εκθεμάτων και δραστηριοτήτων στον χώρο, να ξέρετε πως στο Κέντρο Τεχνολογίας θα βρείτε κι ένα πολύ μοντέρνο καφέ το οποίο και λατρεύουν οι Θεσσαλονικείς λόγω της μοναδικής του θέας. Εδώ να αναφέρουμε πως δεδομένου ότι το Νόησις δεν βρίσκεται μέσα στο κέντρο της πόλης, διαθέτει πολλούς και άνετους χώρους πάρκινγκ.

Το μόνο πρόβλημα με το Νόησις είναι το γεγονός ότι είναι αρκετά μακριά από το κέντρο της πόλης και ως εκ τούτου το σημείο στο οποίο βρίσκεται δεν εξυπηρετείται συχνά από τη Συγκοινωνία. Ο καλύτερος τρόπος για να το επισκεφθείτε είναι να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο από τη Rent a Car Thessaloniki Airport, έτσι ώστε να έχετε πολύ χρόνο να απολαύσετε όλα όσα μπορεί να σας προσφέρει το μοναδικό αυτό μουσείο.