Γιατί ΠΡΕΠΕΙ να επισκεφθείτε τα Κάστρα της Θεσσαλονίκη

No comments

Μπορεί όταν ακούμε τη λέξη «Κάστρα» το μυαλό μας να ταξιδεύει στα μαγευτικά κάστρα του Βασιλιά Λουδοβίκου στη Γερμανία ή σε πόλεις όπως η Πράγα και η Βουδαπέστη, αλλά για τους Θεσσαλονικείς η λέξη Κάστρα παραπέμπει μόνο σε αυτά της πόλης τους, για πολλούς και καλούς λόγους. Είναι αδύνατον για κάποιον που θα επισκεφτεί τη πόλη και ειδικά το κέντρο της να μην προσέξει τα κάστρα της καθώς αυτά δεσπόζουν στο ψηλότερο της σημείο ενώ τη νύχτα φωτίζονται με ειδικό φωτισμό που κάνει τη παρουσία τους μαγευτική και υποβλητική.

Τα κάστρα είναι ένα από τα αγαπημένα μέρη των Θεσσαλονικέων για βόλτες και όχι μόνο ενώ αποτελούν και πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες της πόλης, ιδιαίτερα αυτούς που έρχονται από μακριά. Ποια είναι όμως η ιστορία τους και γιατί να τα επισκεφτεί κανείς; Θα το μάθουμε αμέσως!

Ιστορία

Τα κάστρα της Θεσσαλονίκης ή για την ακρίβεια τα τείχη της πόλης, κατασκευάστηκαν το 393 μ.Χ. από τους Βυζαντινούς και συγκεκριμένα από τον Αυτοκράτορα Θεοδόσιο. Ο σκοπός τους ήταν προφανώς να προστατεύσουν τους κατοίκους της πόλης αλλά και το σημαντικό λιμάνι της από τις εισβολές των εχθρών της Αυτοκρατορίας. Τα τείχη όταν χτίστηκαν είχαν μήκος περίπου 7 χιλιόμετρα και έφθαναν μέχρι και το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης. Το πάχος τους σε κάποια σημεία έφθανε και τα 5 μέτρα ενώ υπήρχαν και πολλοί πύργοι και άλλα κτίσματα στρατιωτικού χαρακτήρα. Η Οθωμανική διοίκηση της πόλης κατέστρεψε μέρος των τειχών και ισοπέδωσε τελείως το θαλάσσιο μέρος τους κατά τον 19ο Αιώνα. Ένα μεγάλο μέρος τους ωστόσο σώζεται και σήμερα και δεσπόζει στη σημερινή Άνω Πόλη αλλά και σε άλλες συνοικίες όπως τις Συκιές και φυσικά στο Κέντρο της πόλης. Από τα κτίσματα που σώζονται ξεχωρίζουν ο Πύργος του Τριγωνίου και το Επταπύργιο.

Πύργος του Τριγωνίου

Ο Πύργος του Τριγωνίου κατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς και αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά και χαρακτηριστικά οχυρωματικά έργα των τειχών της Θεσσαλονίκης. Ήταν πύργος πυροβολικού αλλά χρησίμευε και σαν καταφύγιο για τους πολίτες σε περίπτωση εισβολής ή πολιορκίας. Σήμερα είναι γνωστός για την θέα που προσφέρει στους επισκέπτες του και γενικά είναι ένα από τα αγαπημένα μέρη των κατοίκων της πόλης και όχι μόνο.

Το Επταπύργιο

Το Επταπύργιο κατασκευάστηκε από τους Βυζαντινούς και συγκεκριμένα από τους Παλαιολόγους, λίγο πριν την κατάκτηση της πόλης από τους Οθωμανούς. Σκοπός του κτιρίου ήταν η στέγαση της φρουράς της πόλης αλλά λειτουργούσε και ως καταφύγιο για τους απλούς πολίτες σε περιόδους βίας. Το κτίσμα παίρνει το όνομα του από τους επτά πύργους που το περιβάλλουν.

Κατά το τέλος της Οθωμανικής κατοχής της πόλης και συγκεκριμένα το 1890 έγιναν διάφορες παρεμβάσεις στο Επταπύργιο και μετατράπηκε σε φυλακές οι οποίες λέγοταν Γεντί Κουλέ και μάλιστα έχουν αποτελέσει το αντικείμενο και ρεμπέτικων και άλλων τραγουδιών. Η λειτουργία του Επταπυργίου σαν φυλακή συνεχίστηκε και όταν η πόλη πέρασε ξανά σε Ελληνικά χέρια, αποτελούσε μάλιστα από τις χειρότερες φυλακές κατά την περίοδο της Χούντας. Οι φυλακές έκλεισαν οριστικά μόλις το 1989. Δεδομένου ότι το κτίριο λειτούργησε σαν φυλακή για περίπου έναν αιώνα, δεν είναι καθόλου παράξενο το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί αστικοί μύθοι αλλά και δοξασίες για φαντάσματα και άλλα στοιχεία που τριγυρνούν τόσο μέσα όσο και έξω από αυτό. Το Επταπύργιο σήμερα «ανήκει» στο Υπουργείο Πολιτισμού και λειτουργεί ως εκθεσιακός και πολιτιστικός χώρος.

Γύρω από τα κάστρα λειτουργούν πολλά όμορφα καφέ και ταβερνάκια στα οποία μπορείτε να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε την όμορφη θέα αλλά και την μοναδική ατμόσφαιρα της Άνω Πόλης. Η συγκοινωνία για τα Κάστρα δεν είναι συχνή λόγω τω πολύ στενών δρόμων της Άνω Πόλης, οπότε ο καλύτερος τρόπος να τα επισκεφθείτε είναι με ένα αυτοκίνητο από την Rent a Car Thessaloniki Airport, έτσι ώστε να μπορέσετε μετά να επιστρέψετε στο κέντρο και να συνεχίσετε εύκολα και γρήγορα τη περιήγηση σας στα αξιοθέατα της πόλης.