Το αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης

No comments

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με ιστορία τουλάχιστον δύο χιλιάδων ετών, οπότε είναι και λογικό να έχει και πολλές αρχαιότητες. Όλοι οι Θεσσαλονικείς άλλωστε ξέρουν ότι ειδικά στο κέντρο της πόλης υπάρχουν αρχαία παντού, σε βαθμό που σχεδόν κάθε οικοδομή έχει χτιστεί πάνω σε κάποιο απομεινάρι αρχαίου κτίσματος. Είναι επομένως λογικό ακόλουθο η πόλη να διαθέτει αρχαιολογικό μουσείο. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα απλό μουσείο. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας και σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1916 ενώ στο σημερινό του κτίριο βρίσκεται από το 1966. Το κτίριο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο λόγω του χαρακτήρα και της μοναδικής αισθητικής του. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η σημαντικότερη περίοδος της μεγάλης ιστορίας του Μουσείου ήταν από το 1980 μέχρι το 1998 κατά την οποία φιλοξενούσε τα ευρήματα των τάφων της Βεργίνας, ανάμεσα τους και τα οστά του Φιλίππου του ΄Β. Σήμερα τα σημαντικά αυτά αντικείμενα βρίσκονται στο επίσης αξιόλογο μουσείο της Βεργίνας.

Η ιστορία της Μακεδονίας σε ένα κτίριο

Αυτό που ξεχωρίζει το Αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης είναι σίγουρα το γεγονός ότι τα εκθέματα του δεν αφορούν μόνο τη πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά την Κεντρική Μακεδονία γενικότερα. Όπως θα γνωρίζετε, η Μακεδονία είναι μια περιοχή με τεράστια Ιστορική και όχι μόνο σημασία αφού είναι και η γενέτειρα ίσως του διασημότερου Έλληνα, του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης λοιπόν, φροντίζει να «ξεναγήσεις» τους επισκέπτες του στη πλούσια Ιστορία της Μακεδονίας και να τους βοηθήσει να καταλάβουν τη σημασία της και τη μοναδικότητα της. Τα εκθέματα του Μουσείου καλύπτουν μία τεράστια χρονική περίοδο η οποία ξεκινά από τη νεολιθική εποχή και καταλήγει στη κατάκτηση της Μακεδονίας από τους Ρωμαίους το 168 μ.Χ.

Πιο συγκεκριμένα, στο μουσείο θα συναντήσετε τις παρακάτω εκθέσεις: Προϊστορική Μακεδονία, Προς τη γένεση των πόλεων, Η Μακεδονία από τον 7ο αι. π.Χ. έως την ύστερη αρχαιότητα, Θεσσαλονίκη, Μακεδονίας μητρόπολις, Ο χρυσός των Μακεδόνων, Αγρός-Οικία-Κήπος-Τόπος, Μακεδονία: από τις ψηφίδες στα pixels. Εννοείται ότι όλες οι εκθέσεις είναι πολύ σημαντικές κι ενδιαφέρουσες ωστόσο αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε δύο αυτές θα ήταν Ο Χρυσός των Μακεδόνων και η Μακεδονία: από τις ψηφίδες στα Pixels.

Η πρώτη ιδρύθηκε με σκοπό να καλύψει το κενό των πολύ εντυπωσιακών και σημαντικών εκθεμάτων από τους τάφους της Βεργίνας ανάμεσα στα οποία ήταν και η χρυσή Λάρνακα με το περίφημο αστέρι της Βεργίνας αλλά και ένα διάσημο και μοναδικής ομορφιάς χρυσό στεφάνι. Η έκθεση λοιπόν παρουσιάζει εντυπωσιακά ευρήματα από όλη τη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας τα οποία είναι κατασκευασμένα από χρυσό και ξεχωρίζουν για το πόσο περίτεχνα και όμορφα είναι. Θα βρείτε επίσης εκθέματα που σχετίζονται με την εξόρυξη αλλά και την επεξεργασία χρυσού. Η δεύτερη σημαντική έκθεση έχει διαδραστικό χαρακτήρα και προσπαθεί μέσω της χρήσης της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας να ενώσει το παρόν με το παρελθόν.

Άλλα εκθέματα που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε κατά την επίσκεψη σας είναι τα εξής: Το Αγαλμα του Αρποκράτη (τέλη 2ου αιώνα π.Χ.), Το κεφάλι του Σεράπιδος (2ος αιώνας π.Χ.), Ο Κρατήρας του Δερβενίου (330 π.Χ.), Χάλκινο κράνος και χρυσή μάσκα από το νεκροταφείο της Σίνδου (τέλη του 6ου αιώνα), Μαρμάρινη θύρα από τον Μακεδονικό Τάφο της Αγίας Παρασκευής, Αντίγραφο της “Ανακαλυπτόμενης” Αφροδίτης (421/420 π.Χ.), Χρυσά διαδήματα, χρυσά δισκάρια και χρυσά κεφάλια Μέδουσας (350 – 325 π.Χ.) και Η πόρτα της Ποτίδαιας.

Στον κάτω όροφο του μουσείου και στον περίβολο του λειτουργεί ένα πολύ διάσημο καφέ στο οποίο μπορείτε να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε μετά την επίσκεψη σας.

Για να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας της Μακεδονίας, προτείνουμε να επισκεφθείτε και τους τάφους και το μουσείο της Βεργίνας μετά ή και πριν την επίσκεψη σας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης. Η Βεργίνα απέχει περίπου μισή ώρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης γι’ αυτό και η καλύτερη λύση είναι να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο από την Rent a Car Thessaloniki Airport για να συνδυάσετε εύκολα και άνετα αυτές τις δύο επισκέψεις.