Ταξιδέψτε στο Βυζάντιο στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

No comments

Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη με πολύ πλούσια ιστορία αφού ιδρύθηκε περίπου 2000 χρόνια πριν. Αν όμως έπρεπε να επιλέξουμε μία συγκεκριμένη περίοδο ως τη σημαντικότερη ή – αν προτιμάτε – τη χρυσή της, τότε μάλλον θα έπρεπε να επιλέξουμε τη Βυζαντινή. Κατά τα Βυζαντινά χρόνια η Θεσσαλονίκη ήταν η δεύτερη σημαντικότερη της Αυτοκρατορίας και ως εκ τούτου έγιναν πολλά μεγάλα και σημαντικά έργα στη περιοχή της αλλά και οι κάτοικοι της ήταν πάντα εύποροι και μορφωμένοι. Είναι άλλωστε γνωστό το ότι η Θεσσαλονίκη έχει ένα πάρα πολύ μεγάλο αριθμό πολύ καλά διατηρημένων Βυζαντινών εκκλησιών και άλλων μνημείων, όπως για παράδειγμα τα τείχη της.

Όπως είναι φυσικό λοιπόν, υπάρχει και ένα μουσείο το οποίο είναι αφιερωμένο στη Βυζαντινή κληρονομιά της πόλης και αυτό είναι το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το οποίο και είναι από τα πιο σημαντικά του είδους όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη.

Ένα υπερσύγχρονο μουσείο

Το μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στεγάζεται σε ένα σχετικά καινούργιο κτίριο αφού ξεκίνησε να λειτουργεί μόλις το 1994. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται είναι διάσημο σε όλη την Ευρώπη για την αισθητική του, αφού καταφέρει να μιμείται την Βυζαντινή αρχιτεκτονική και αισθητική χρησιμοποιώντας μοντέρνα μέσα και δομικά υλικά. Το εσωτερικό του μουσείου ακολουθεί τις τελευταίες τάσεις της μουσειολογίας για να προσφέρει στον επισκέπτη πολλές γνώσεις αλλά με έναν ευχάριστο τρόπο. Ξεχωρίζει για την ατμόσφαιρα του αφού πολλές αίθουσες φωτίζονται φυσικά ή με ειδικό φωτισμό για να δημιουργηθεί μια μυσταγωγική και υποβλητική ατμόσφαιρα. Τέλος, χάρη στην εσωτερική διαμόρφωση του χώρου ο επισκέπτης κάνει μία κυκλική διαδρομή η οποία ξεκινά από τις απαρχές της ιστορίας και του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και καταλήγει ξανά στο σήμερα. Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού έχει τιμηθεί με το Ευρωπαϊκό βραβείο μουσείων και αυτό από μόνο του πρέπει να είναι αρκετό για να το επισκεφτείτε.

Μοναδικά εκθέματα

Η πρώτη έκθεση του μουσείου επικεντρώνεται στους πρώτους Χριστιανικούς ναούς, τόσο στην αρχιτεκτονική όσο και στη τους. Η δεύτερη έκθεση λέγεται «Παλαιοχριστιανική πόλη και κατοικία» και περιέχει εκθέματα που σχετίζονται με την οικονομία, τα οικιακά αντικείμενα, τα ρούχα και τη διατροφή. Ο τίτλος της τρίτης έκθεσης είναι «Από τα Ηλύσια πεδία στο χριστιανικό παράδεισο» και επίκεντρο της είναι η ταφή των νεκρών και τα νεκροταφεία της παλαιοχριστιανικής Θεσσαλονίκης ανάμεσα στον 4ο και 7ο αιώνα μ.Χ, περίοδο κατά την οποία έγινε και το πέρασμα από την ειδωλολατρεία στο χριστιανισμό. Η έκθεση περιέχει ταφικά παλαιοχριστιανικά μνημεία αλλά παρουσιάζει και την τοπογραφία των τάφων, την αρχιτεκτονική και τις τοιχογραφίες τους καθώς και διάφορα αντικείμενα που βρέθηκαν μέσα σε αυτούς.

Στην επόμενο αίθουσα θα βρείτε την έκθεση «Από την Εικονομαχία στη λάμψη των Μακεδόνων και των Κομνηνών», η οποία επικεντρώνεται στη μεσοβυζαντινή περίοδο (8ος-12ος αι. μ.Χ.), κατά την οποία η Αυτοκρατορία γνώρισε τεράστια πνευματική και καλλιτεχνική ακμή. Θέματα της έκθεσης είναι ο μοναχισμός, η Εικονομαχία και η δράση των Θεσσαλονικέων αδελφών Κυρίλλου και Μεθόδιου.

Οι δύο επόμενες αίθουσες έχουν σαν κύριο θέμα τους τους Βυζαντινούς Αυτοκράτορες και την καθημερινή ζωή σε ένα Βυζαντινό Κάστρο. Στις επόμενες δύο αίθουσες θα βρείτε μοναδικής αισθητικής αξίας θρησκευτικά χαρακτικά καθώς και μήτρες από ξύλο και χαλκό από τις συλλογές του Δημητρίου Οικονομοπούλου και της Ντόρης Παπαστράτου

Στη 10η αίθουσα ο επισκέπτης βλέπει την έκθεση «Το Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο», όπου θα δει εκθέματα που χρονολογούνται μετά την Άλωση της Πόλης. Η περιήγηση στο μουσείο κλείνει με την έκθεση «Ανακαλύπτοντας το παρελθόν», στην οποία μαθαίνουμε για τις αρχαιολογικές ανασκαφές και την πορεία τω ευρημάτων από την ανασκαφή στο μουσείο. Μετά το τέλος της βόλτας σας, μπορείτε να χαλαρώσετε στο καφέ – ρεστοράν στο προαύλιο του μουσείου, το οποίο και θεωρείται ένα από τα πιο κλασάτα της πόλης.

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού είναι δίπλα από το Αρχαιολογικό και μπορείτε να επισκεφθείτε και τα δύο με έναν ειδικό συνδυαστικό εισιτήριο. Αν έχετε νοικιάσει κι ένα αυτοκίνητο από την Rent a Car Thessaloniki Airport, θα μπορέσετε να επισκεφθείτε και άλλα μουσεία και αξιοθέατα της πόλης εύκολα και γρήγορα.