Λευκός Πύργος: το σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης

No comments

Όταν λέμε Θεσσαλονίκη το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι σίγουρα ο Λευκός Πύργος, ο οποίος αποτελεί σίγουρα το σήμα κατατεθέν της πόλης. Δεν νοείται φωτογραφία της πόλης που να μην περιέχει τον Λευκό πύργο και συνήθως είναι και το πρώτο μέρος που επισκέπτονται όλοι οι τουρίστες – Έλληνες και ξένοι – όταν φθάνουν στη πόλη. Εννοείται πως σε αυτό βοηθά και το γεγονός ότι ο Πύργος βρίσκεται στο επίκεντρο της πανέμορφης και πολυβραβευμένης παραλίας της πόλης.

Μπορεί λοιπόν όλοι να ξέρουν τον Λευκό Πύργο και τη μορφή του, λίγοι όμως είναι αυτοί που γνωρίζουν την αληθινή του ιστορία και ακόμη πιο λίγοι αυτοί που επισκέπτονται το εσωτερικό του και δεν μένουν μόνο στις φωτογραφίες, είτε είναι επισκέπτες είτε Θεσσαλονικείς. Ας δούμε λοιπόν όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το μοναδικό αυτό μνημείο και το σύμβολο μιας από τις πιο όμορφες πόλεις της χώρας.

Ιστορία

Όλοι ξέρουμε ότι ο Λευκός Πύργος ήταν κάποτε φυλακή και λεγόταν Κόκκινος Πύργος ή Πύργος του αίματος. Οι ιστορίες αυτές είναι αληθινές, αλλά φυσικά δεν είναι παρά μόνο ένα μικρό κομμάτι της μακρόχρονης ιστορίας του εν λόγω μνημείου. Ο Πύργος λοιπόν κατασκευάστηκε το 1430 από τους Οθωμανούς και αντικατέστησε τον Βυζαντινό πύργο που υπήρχε στο ίδιο σημείο, το οποίο και ήταν αυτό στο οποίο η οχύρωση της πόλης συναντούσε τα θαλάσσια τείχη της. Ο Πύργος που σήμερα αποκαλούμε Λευκό είχε και δύο «αδερφάκια», έναν στο Δυτικό άκρο του θαλάσσιου τείχους – ο Λευκός είναι στο Ανατολικό άκρο – και ένα στο μέσο του.

Ο Πύργος πριν ονομαστεί Λευκός είχε πολλά άλλα ονόματα, ανάμεσα τους και Πύργος του Λέοντος, Πύργος της Καλαμαριάς και Πύργος των Γενίτσαρων. Στον 18ο και τον 19ο αιώνα αποκτά την ονομασία Πύργος του Αίματος αφού πλέον λειτουργούσε σαν φυλακή και χώρος εκτελέσεων. Λέγεται μάλιστα από ιστορικούς της εποχής ότι οι κρατούμενοι εκτελούνταν στην κορυφή του Πύργου έτσι ώστε το αίμα τους να βάφει τα τείχη του. Εννοείται ότι στον 19ο αιώνα η εικόνα αυτή ήταν το λιγότερο βαρβαρική κι έτσι μετά από πιέσεις της Αγγλίας ο Πύργος ασπρίστηκε το 1883 και σταμάτησε να χρησιμοποιείται σαν τόπος εκτελέσεων. Λέγεται μάλιστα ότι ένας κρατούμενος με το όνομα Νάθαν Γκουελεντί ήταν αυτός που τον έβαψε λευκό με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του.

Μετά την απελευθέρωση της πόλης τα θαλάσσια τείχη γκρεμίστηκαν και μαζί με αυτά χάθηκαν και τα δύο «αδερφάκια» του Λευκού Πύργου. Στην Ελληνική πλέον Θεσσαλονίκη ο Λευκός Πύργος είχε πολλές χρήσεις: από χώρος αποθήκευσης αρχαιοτήτων μέχρι έδρα της αεράμυνας της πόλης και μετεωρολογικός σταθμός. Σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο.

Τι θα δείτε μέσα στον Λευκό Πύργο

Ο Λευκός Πύργος εδώ και αρκετά χρόνια χρησιμοποιείται ως μουσείο και εκθεσιακό κέντρο, ωστόσο από το 2008 έχει μετατραπεί κι επισήμως σε μουσείο με μόνιμη έκθεση η οποία αφορά την ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης και φυσικά του ίδιου του μνημείου. Μάλιστα πρόκειται για ένα πρωτοποριακό μουσείο αφού λόγω της σχετικά μικρής έκτασης του εσωτερικού του Πύργου δεν υπάρχουν πολλά αρχαιολογικά εκθέματα. Ο επισκέπτης μαθαίνει για την ιστορία της Θεσσαλονίκης μέσα από διαδραστικά εκθέματα και παρουσιάσεις πολυμέσων, έτσι ώστε να βλέπει τις σχεδόν δύο χιλιετίες ιστορίας της τόσο σημαντικής και κοσμοπολίτικης αυτής πόλης να ζωντανεύουν μπροστά του. Πέρα από τα ιστορικά γεγονότα ο επισκέπτης μαθαίνει και για τον πολιτισμό αλλά και την πολυπολιτισμικότητα της Νύμφης του Βορρά η οποία ανέκαθεν υπήρξε ένα από τα σημαντικά περάσματα και λιμάνια της Ευρώπης. Κάθε όροφος του Λευκού Πύργου έχει κι ένα δικό του θέμα, στον τελευταίο όροφο για παράδειγμα θα μάθετε για την γαστριμαργική ιστορία και τα φαγητά της πόλης μέσα από μοναδικά εκθέματα και κατασκευές υψηλής τεχνολογίας.

Αφού μάθετε για την πλούσια ιστορία της Θεσσαλονίκης, μπορείτε να απολαύσετε την μοναδική θέα της πόλης και της παραλίας της από την οροφή του Λευκού Πύργου ενώ αν τον επισκεφθείτε την κατάλληλη ώρα, κατά τη δύση του ηλίου, μπορεί να πετύχετε και την τελετή υποστολής της σημαίας από τον Στρατό.

Πως θα φθάσετε

Ο Λευκός Πύργος είναι σημείο αναφοράς για όλους τους Θεσσαλονικιούς και είναι πολύ εύκολο να φθάσετε σε αυτόν αφού είναι στη καρδιά του κέντρου της πόλης. Με ένα φθηνό πολυτελές αυτοκίνητο από την Rent a Car Thessaloniki Airport μπορείτε να φθάσετε στο κέντρο ή τον ίδιο τον Πύργο εύκολα και με στιλ.